L'altre dia llegia per enèssima vegada una carta al director al Periódico que feia referència a la notícia que el mes de maig TV3 havia batut rècords de mala audiència. La típica pregunta "Què passa amb TV3?" i la típica resposta: "Des que hi ha el tripartit, l'audiència no para de baixar". És evident que preguntes i respostes d'aquest tipus estan totalment polititzades pels mateixos que demanen transparència informativa, etcètera. No entraré en aquest àmbit, per ara. Però tampoc no vull evitar parlar de l'evidència que les coses segurament es podrien fer millor, o que, com a tot arreu, hi ha aspectes positius i negatius. Ara bé, als apocalíptics polititzats seguidors del naufragi de TV3 els diré que aquesta televisió pública catalana és de es millors que es fan al món, que la baixada d'audiència prové de diversos factors més que comprovables; el primer, que afecta totes les cadenes, és que a partir de la primavera baixa el consum televisiu; el segon, l'aparició de múltiples teles locals que diversifiquen l'audiència, un fet que es potenciarà quan hi hagi l'apagada analògica; i el tercer i, al meu parer, el més important, és que TV3 ha de competir amb tota aquesta porqueria televisiva que esgarrapen espectadors sense escrúpols i saltant-se horaris protegits (per cert, molts dels que critiquen TV3 s'apunten sense miraments a l'audiència massiva d'aquests pseudodebats, concursos i operacions triomfs). És la lluita del tot s'hi val, una lluita en què TV3 hi ha plantat cara amb programes com "Afers Exteriors", "Caçadors de paraules", "Caçadors de bolets", "Bèsties", "Històries de Catalunya", "Polònia", "Ventdelplà", "El Club" i "Els Matins". Cada minut és l'or que suma en la xifra global, computar és difícil, però l'esforç dels professionals de TVC fan que el producte final es mantingui a dalt de tot i, malgrat que les xifres absolutes no acopanyin sempre, les relatives sí; demano que algú em digui quina altra televisió autonòmica es situa sempre entre els tres primers llocs al rànquing televisiu. Fa 8 anys que hi treballo (tot i no ser contractat per TV3) i, fins al moment, no he tingut cap mena de pressió que no sigui la de treballar per fer un programa seriós i de qualitat. Culpar la baixada de l'audiència al canvi polític és roí, fals i insultant pels que hi treballem, i crec que respon més a una voluntat d'erosió ordida per un corrent polític que a la realitat de la programació. O és que volen que fem programes dignes de l'abocador del Garraf?
4 Comments:
Totalment d'acord amb tot el que dius, de principi a fi. Jo veig TV3 des de Jaén i la lluita de TV3 és combinar qualitat i comercialitat des d'un punt de vista de televisió pública catalana. Això és una cosa que NOMÉS pot fer la Televisió de Catalunya. De tota manera, tot i que sembli interessat (jo treballo a Canal Sur), a què no endevines quina altra autonòmica està sempre entre les més vistes a la seva Comunitat Autònoma?
Dues coses més:
1.-L'aparició de cuatro i la sexta.
2.- Crec que els audímetres estan instal·lats majoritariament en cases d'espectadors castellanoparlants o, com a mínim, no es té en compte la proporció lingüística i Sofres es nega a canviar-ho.
La televisio pública no ha de ser rentable: ha de ser de qualitat. Gent que fa negoci amb la tele ja n'hi ha. Algú ha de fer cultura per variar i no preocupar-se pels índex d'audiència. Endavant amb la feina ben feta!
Ben dit, Marc.
Tenir molta audiència fent porqueria, no val la pena.
Si es fa tele de qualitat, amb temes que interessen la gent, sempre en tindreu, d'audiència, encara que no sigueu els primers.
Diarreamental.nireblog
Publica un comentari a l'entrada
<< Home