Marc's brain: Algunes reflexions sobre Can Vies

diumenge, de juny 01, 2014

Algunes reflexions sobre Can ViesJo, que ja n'he fet 40 i he participat en assemblees, protestes i manifestacions en contra de la guerra i d'altres injustícies socials, veig que hi ha patrons que es repeteixen, com passa ara amb el tema de Can Vies. Per això faig un decàleg de reflexions/qüestions sobre el que penso:

1: Alcalde Trias: calia, després de disset anys, no fer res per impedir que s'executés l'ordre judicial de desallotjament de Can Vies, quan està demostrat que era un lloc que estava en comunió amb el barri?

2: Amb els precedents i l'experiència (des del desallotjament del cine Princesa als aldarulls dels antisistema d'altres vegades, se sap que hi ha un moviment destinat a apuntar-se a la gresca violenta sempre que hi ha protestes), no es podia preveure què passaria?

3: Dit això, com és que els suposadament portaveus (recordem que són assemblearis) de Can Vies no accepten cap tipus de negociació? No seria titllat de sectari i reaccionari, si això vingués del "poder establert"?

4: Si algú dels que aquest cap de setmana ajuda a reconstruir l'espai pren mal perquè li cau un sostre en mal estat a sobre, qui en serà responsable?

5: Si a mi em desnonen (no d'un local okupat, sinó del pis que no he pogut mantenir) i m'encadeno a casa, els mossos deixaran que em quedi a reconstruir la porta que han esbotzat o actuaran per fer-me fora?

6: Per què un cop presa la decisió d'enderrocar el local (justa o no), no es procedeix a executar el que diu la sagrada llei, i menys quan els suposats portaveus diuen que no hi ha res a negociar?

7: Segurament està molt bé el que feien a Can Vies, però allà hi ha d'anar una zona verda. Si, tal com diuen d'alcaldia, els fan un local nou, per què hi ha resistència a deixar que es millori una àrea malmesa de la ciutat?

8: Qui hi ha al darrere de les accions violentes de guerrilla d'alguns dels manifestants? Sí, alguns integrants del moviment més radical van ser detinguts per agredir ultres espanyolistes el passat 12-O, però hi ha detinguts que segurament no saben ni per què cremaven contenidors, ni què nassos era Can Vies. Igualment, cal que els mossos atonyinin tots els que s'hi apropaven o passaven per la zona? No hi ha un "procés de selecció" dels violents, segons els seus protocols?

9: On sou, ERC i ICV, i què fas CUP, que et deixes entabanar per la borratxera assembleària dels qui només condemnen una part de la violència i en justifiquen l'altra? Algú escolta realment a tots els veïns?

10: Qui pagarà les destrosses dels locals i el mobiliari urbà? I, a qui beneficia el clima de tensió en un moment social, polític i econòmic com el que vivim? ¿És cert, com apunten algunes veus, que al darrere hi ha la maquinària del clavegueram de l'Estat per desprestigiar la "inacció acció de la política catalana"?

Poso aquests interrogants sobre la taula. Tinc la meva opinió però me la guardo perquè no veig clares ni unes postures ni les altres. Només penso fermament una cosa: la violència és intolerable en cap acció que no sigui la legítima defensa. I cal arribar fins al fons d'aquest esclat per aclarir-ne responsabilitats d'una banda i de l'altra perquè la Justícia faci el que ha de fer en un tan proclamat "estat de dret": mantenir les garanties de la llibertat dins una pluralitat democràtica.

1 Comments:

At 11:18 p. m., Blogger Salvador Macip said...

Bones reflexions. És un cas on hi ha hagut errors, però certes coses s'han de dir clares.

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home